Review Panduan FB Ads – ‘Ads Hero Complete Guide’

“…Saya dah pergi macam-macam kelas FB Ads, tapi masih tak dapat buat jualan online lagi…” 

Masalah kebanyakan usahawan kecil dan sederhana.

Kita semua pernah alami situasi di atas. Malah ramai lagi usahawan online di luar sana yang perlukan bantuan dalam membina satu strategi dan proses marketing dan jualan secara online yang berkesan.

Saya sendiri pernah rasa betapa susahnya memahami konsep dan mencari rentak dalam pemasaran online menggunakan Facebook. Saya mula belajar FB Ads sejak dari tahun 2016 lagi.

Anda bayangkan pada zaman tu di ajar keluar modal buat FB Ads semata-mata untuk kumpul like di FB Page..??

Sedikit pun tidak dijelaskan dengan kepentingan niche, funnel, content, prospecting, listbuilding, custom audience, lookalike audience dan retargeting dalam menjalankan sesebuah kempen marketing FB Ads yang efisien dan berkesan.

Jika hari ini buat iklan dan esok tak dapat jualan, kita terlalu cepat buat keputusan bahawa iklan kita gagal. Padehal kita sendiri yang tak tahu apa objektif keseluruhan beriklan, fasa-fasa beriklan dan result apa yang nak kena track dan monitor.

Walaupun terpaksa lalui beberapa fasa kegagalan (diri sendiri yang tak cukup ilmu), saya membaca dan mengkaji strategi-strategi yang dikongsikan usahawan-usawahan lain. Dan hari ini, Facebook Marketing adalah salah satu kemahiran yang berharga untuk diri saya.

Sedikit Case Study Dari Iklan FB Ads Yang Pernah Saya Jalankan…

Pada bulan Julai tahun 2020 yang lepas, saya telah memulakan satu projek borong dari China secara kecil-kecilan. Saya memborong dan menjual Bracelet Watch untuk Pencinta Kucing.

Projek ni memberi saya keuntungan yang memuaskan selama 5 bulan dengan bantuan FB Ads. Bermula dengan memborong hanya 30 unit pada mulanya sehinggalah berjaya menjual 75 unit secara purata untuk 4 bulan seterusnya dengan harga RM59 setiap satu.

Jualan sebanyak Rm4,425 sebulan secara purata selama 4 bulan tersebut untuk projek borong kecil-kecilan ini.

Saya menggunakan funnel FB Ads to Whatsapp. Close sale di Whatsapp.

Mindset saya adalah mengumpul data asset. Dengan data asset, saya boleh mempromosi berulang-ulang kali pada prospek (retargeting) dan mengembangkan lagi audience yang berkualiti (Lookalike Audience) untuk bisnes saya.

Berikut adalah beberapa data asset yang dikumpul selama 5 bulan menjalankan projek ini;

  • Custom Audience 270 Nombor Whatsapp pembeli.
  • Custom Audience 2,300 Nombor Whatsapp prospek.
  • Custom Audience 13,000 audience yang enggaged dengan post iklan di page saya.
  • Lookalike Audience 1% hingga 6% untuk setiap Custom Audience di atas.

5 tahun lepas, saya tidak pernah terfikir untuk mengumpul aset data-data ini untuk stabilkan kos iklan, sentiasa beriklan pada targeted audience dan yang penting membuat kempen marketing dan jualan yang menguntungkan.

Persoalannya, Di Mana Kita Boleh Mula belajar Buat FB Ads Yang Efisien Dan Berkesan?

Dah 5 tahun saya memilih untuk menjana pendapatan melalui bisnes online dan juga pernah menjadi freelance website content writer dalam niche ‘bisnes online‘ sekitar tahun 2018-2020…banyak panduan-panduan bisnes yang saya survey di media sosial.

Jika anda bertanya apakah panduan FB Ads terbaik untuk anda mula belajar FB Ads, saya sarankan anda belajar dari Panduan Ads Hero Complete Guide dari Tuan Syed Gaddafi. (Klik gambar di bawah atau teruskan bacaan)

Anda dapatkan Panduan Ads Hero Complete Guide ibarat anda belajar 5 modul pembelaran bisnes online berikut dalam satu harga;

  1. Panduan FB Ads Fundamental. (12 video dengan jumlah durasi 1 jam)
  2. Panduan FB Ads Advanced. (18 video dengan jumlah durasi 3 jam)
  3. Panduan Buat Borang Jualan Guna Sistem Onpay. (1 video berdurasi 2 jam)
  4. Panduan Buat Content Marketing & Mapping. (9 video dengan jumlah durasi 2 jam)
  5. Panduan Buat Video Guna Smartphone. (11 video dengan durasi hampir 1 jam)

Ada lagi beberapa modul dan bonus lain yang bakal anda dapat, cuma saya nak tekankan 5 modul kritikal yang dah saya senaraikan tadi sebab modul-modul tersebut dapat membantu kita untuk mula bina proses marketing dan jualan secara praktikal.

Leave a Comment